Blog navigation

Laatste berichten

Zo verwijder je behang in 5 stappen

 

Wil je graag oud behang verwijderen? Als je je muren een make-over wil geven met een likje verf of met nieuw behang of fotobehang, dan is dat een goed idee. Behangen over bestaand behang loopt immers meestal niet zo goed af. De lijm is vochtig en zorgt ervoor dat het oude behang, inclusief het nieuwe behang, loskomt van de muur. En dan kan je weer van vooraf aan beginnen en nieuw behang bestellen! Dan gezegd zijnde, komen we bij de echte kwestie: behang verwijderen, hoe doe je dat het best? En heb ik daar een professionele behanger voor nodig? Helemaal niet! Het lijkt een lastige klus, maar zo moeilijk is behang verwijderen niet. Zeker niet als je onderstaand simpele stappenplan om behang te verwijderen volgt. Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen – van voorbereiding tot opruimen.

Stap 1: De ruimte voorbereiden

Om behang of fotobehang te verwijderen heb je water nodig – veel water. Behang verwijderen kan dus wel wat vuil en nattigheid met zich meebrengen. Om te zorgen dat je niets beschadigt, neem je best eerst deze voorbereidingen:

• Zet de stroom van de kamer af. Dit doe je door in je meterkast de zekeringsgroep van de betreffende kamer af te schakelen.

• Haal de plinten en stopcontactdozen van de muur, zodat je de behangrestjes die hierachter zitten ook makkelijk kan verwijderen.

• Plak alle lichtknoppen en stopcontacten goed af met afplaktape om ze te beschermen tegen vocht.

• Dek de vloer en meubels die dicht in de buurt staan af met een plastiek afdekzeil.


Laat je inspireren: Inspiraties Fotobehang


Stap 2: Het behang losweken

• Gaat het om een kleine muur? Dan kan je aan de slag gaan met behangafweekmiddel. Dit is een middeltje dat je haalt bij de doe-het-zelver. Meestal zit er bij de verpakking al goede instructies over wat je moet doen om met behangafweekmiddel behang te verwijderen, maar we lichten het hier kort even toe. De bedoeling is dat je het behangafweekmiddel mengt met lauw water en het behang erna goed nat maakt met dit mengsel. Dit kan door het mengsel in een lege spuitbus te doen en de muur nat te spuiten. Of je doet het mengel in een emmer, sopt er een spons, verfroller of blokkwast in en maakt de muur daarmee nat. Na enkele minuten wordt het behang zacht en komt het vanzelf los. Komt het behang maar niet los? Dan kan je een behangstomer gebruiken en eventueel een behangperforator (zie hieronder).

• Gaat het om een grote muur? Ga dan aan de slag met een afstoomapparaat of behangstomer. Een behangstomer kost relatief weinig geld, maar in sommige doe-het-zelf winkels zijn ze ook gewoon te huur. Een afstoom apparaat is erg makkelijk in gebruik. Je vult het apparaat gewoon met water, wacht tot het water is opgewarmd en plaatst de stomer tegen het behang. Begin best in een bovenhoek en werk zo naar onder. Hou de behangstomer enkele minuten op dezelfde plek tot je ziet dat het behang loskomt, en ga dan naar de volgende plek. Door de stoom komt het behang vlot los en kan je beginnen aan de volgende stap: het behang verwijderen.


Ook interessant voor jou: Fotobehang ophangen in 5 stappen


Stap 3: Het behang verwijderen

Is het behang losgeweekt? Als het voldoende losgeweekt is, kan je het zo behang lostrekken van de muur. Begin in een hoek beneden en werk zo naar boven. Op die manier is de kans groter dat je het behang in één keer kan lostrekken. Als hulpmiddel kan je gebruik maken van een plamuurmes of een behangsteker. Doe dit wel voorzichtig, zodat je de muur niet beschadigd. Maak je toch kleine kapjes in de muur? Geen zorgen, in stap 5 leggen we uit hoe je deze terug kan herstellen. Doe alle behangresten die je van de muur haalt meteen in een vuilniszak, zo heb je achteraf minder werk met opruimen.

Stap 4: De onderliggende lijmresten verwijderen

Na het verwijderen van het behang blijven er vaak nog lijmresten achter. Deze kan je gemakkelijk verwijderen op verschillende manieren. Probeer eerst door de lijm nat te maken met een mengseltje van heet water en wat afwasmiddel. Door het warme water lost de lijm vanzelf op. Ook hier kan je weer een emmer en een spons of een lege spuitbus voor gebruiken. Zijn de lijmresten te hardnekkig? Schuur ze dan voorzichtig af met licht schuurpapier of een plamuurmes. Wel opletten: door het schuren gaat de lijm opwarmen en plakkerig worden. Doe dus best handschoenen aan, zodat de lijm niet aan je huid blijft plakken.

Stap 5: De muur repareren en opschuren

Van zodra alle lijm en behang is verwijderd en de muur volledig kaal is, zie je vaak dat de muur hier en daar wat oneffenheden of beschadigingen heeft, zoals een gaatje, een scheur of wat kapjes door het plamuurmes. Geen probleem, dit kan je gewoon herstellen! Als je de muur opnieuw wil behangen is dit zelfs noodzakelijk, om te voorkomen dat er geen bobbels krijgt in je behang. Kleine scheuren of beschadigingen pak je het best aan mat plamuurmiddel. Krab de scheurtjes eerst wat verder uit en vul ze vervolgens goed op met het plamuursel. Laat het plamuursel goed drogen. Als het gaat om grotere beschadigingen gaat, doe je hetzelfde, maar dan met muurvuller. Is alles droog? Schuur dan alle oneffenheden op de muur voorzichtig weg tot je een egale muur hebt. Daarna is je muur klaar om opnieuw te behangen! Doe alvast inspiratie op op de pagina Inspiraties Behang.

Nu je het oude behang hebt verwijderd, is het tijd om je muren in een nieuw jasje te steken. Laat je creativiteit de vrije loopgaan met leuk fotobehang of behang en geef de kamer een compleet nieuwe look. Ga voor een rustgevende sfeer met Natuur fotobehang. Of kleed de kinderkamer aan met funky Fotobehang Jungle kinderkamer. Geen idee wat je leuk vindt? Kijk dan eens naar onze Fotobehang bestsellers en Behang Bestsellers, hier vind je de bestverkochte behangsoorten uit ons assortiment.

FOTOBEHANG BESTSELLERS


 
Posted in: Behang