Blog navigation

Laatste berichten

Hoe gordijnen opmeten als een professionele interieurdecorateur? Een stap-voor-stap gids.

 

Het belang van het correct opmeten van gordijnen.

Gordijnen zijn veel meer dan alleen stof dat voor een raam hangt. Ze kunnen de sfeer van een kamer bepalen, de esthetiek verbeteren en praktische waarde toevoegen door licht te filteren en privacy te bieden. Maar het geheim van perfect ogende gordijnen? Correcte metingen! Laten we de kunst van het opmeten van gordijnen ontrafelen.


Gordijnen bijen bestuiven bloemen in de ochtendmist


  • Stap 1: Voorbereiding en benodigde tools.

Voordat je begint, moet je de juiste tools bij de hand hebben. Dit omvat een meetlint voor nauwkeurige metingen, een potlood voor markeringen en een notitieblok om alle essentiële metingen op te schrijven.

  • Stap 2: Het meten van de hoogte van het raamkozijn.

Begin met het meten van de hoogte van je raam. Meet vanaf de bovenkant van het raamkozijn tot de vensterbank. Als je van plan bent gordijnen te hebben die tot aan het plafond of de vloer reiken, meet dan die specifieke hoogte.

  • Stap 3: Bepalen van de breedte van het raamkozijn en overlap.

Meet vervolgens de volledige breedte van je raamkozijn. Voor een luxueuze look, overweeg dan wat extra overlap aan beide kanten van het raam zodat de gordijnen volledig kunnen sluiten zonder gaten.

  • Stap 4: Kiezen tussen in-de-dag of op-de-dag montage en berekeningen maken.

Hier komt een beetje persoonlijke voorkeur om de hoek kijken. Met in-de-dag montage hangen de gordijnen binnen het raamkozijn, wat zorgt voor een strakkere look. Bij op-de-dag montage hangen ze buiten het kozijn, waardoor er meer ruimte is voor de gordijnstof. Afhankelijk van je keuze, maak je de berekeningen voor de ophanghoogte.

  • Stap 5: Noteren en controleren van de afmetingen voor je bestelling/maatwerk.

Nadat je alle metingen hebt gedaan, noteer je deze nauwkeurig. Voordat je verder gaat met het bestellen of op maat laten maken van je gordijnen, controleer je alle maten nog eens. Het is altijd beter om twee keer te meten dan één keer verkeerd te snijden!


Gordijnen floral


Perfect passende gordijnen kunnen het verschil maken tussen een goed en een geweldig interieur. Door de tijd te nemen om je gordijnen nauwkeurig op te meten, zorg je ervoor dat je de perfecte raamdecoratie krijgt voor elke ruimte in je huis.

Gordijnen


Bekijk ideeën over:

Hoe gordijnen ophangen? Tips en stappenplan.

Hoe gordijnen wassen? De gids voor het reinigen van gordijnen.

 
Posted in: Textiel